lørdag 24. oktober 2009

TIGERENDENE


Ny regjering.

Tigerente (f): Tigerand, gul and med hjul og svarte striper. Tegnet, bifigur i Janosch' historier om Den Vesle Bjørnen og Den Vesle Tigeren. Enkelte virkelige versjoner i tre finnes.

Tigerenten-Club: Barne-TV med Janosch-historier i Tyskland. Brukes også som kallenavn på den nye regjeringskoalisjonen: CDU (kristeligdemokratene, med partifargen gul) og FDP (liberale, med partifargen svart).

I dag var den nye tyske regjeringa klar. Jeg kjenner ikke de hvite, middelaldrende politikerne i den godt nok til å fortelle dere om den er noe tess. Men Merkel - chefinna - har jeg spasert forbi huset til, hun har bevisst valgt å bli boende i sin egen gamle leilighet - og ikke i "Vaskemaskina", som det gigantiske, offisielle Kanzler-huset kalles. Og utenriksministeren slår meg som en overbærende/ovenfra-og-ned (stryk det som ikke passer, han kan opptre ganske arrogant) mann. Det siste han har bemerka seg med, var da han nekta å svare en britisk journalist på engelsk. "hadde vi møttes i Stor-Britannia, drakk jeg mer enn gjerne en kopp te og snakket med Dem på engelsk. Men her er vi i Tyskland, og her snakker vi tysk". Spekulasjonene over om Guido Westerwelle (FDP) i det hele tatt beherska engelsk, ble motbevist av Youtube-opptak fra et møte der herr Ausenminister snakka engelsk. Edit: This just in, for de som kan tysk, skjønner dere at Merkel ikke helt vil svare på om hun kan stole på at hennes nye finansminister gjør jobben - idet hun blir minnet på en gammel historie, der han "mista" 100 000 euro. For de som ikke kan tysk, ser dere det på kroppsspråket.

Forøvrig diskuterte vi den nye norske regjeringa i klassen denne uka også - min dannede tysklærer var overraska over at vi klarer å ha tilsammen TRE "byråkratministre"; én fornyingminister, én samordningsminister ("Statsråd ved Statsministerenskontor" - "ministerminister"?) - og én kommunalminister. Hvordan forklare eller oversette hva en fornyingsminister gjør? La meg sitere tittelen på én av de norske kapteinene: "Statsråd og sjef for Fornyings- og adminstrasjonsdepartementet og for kirkeavdelingen i Kultur- og kirkedepartementet (fornyings- og kirkeminister), til og med 20. desember 2009 også sjef for Arbeids- og inkluderingsdepartementet med unntak av innvandringsavdelingen og integrerings- og mangfoldsavdelingen (arbeidsminister) - også nordisk samarbeidsminister" Min lærer himler med øynene!

Til tross for at Arbeiderpartiet har klart å spa opp både Sigbjørn Johnsen og Grete Faremo igjen, ser det ut som den tyske borgerlige regjeringa er eldre enn vår! Denne uka snakka vi også med en av SPDs ("Arbeiderpartiet") forhenværende statssekretærer. Frannz Thönnes var ærlig på at han hadde vært med på et katastrofevalg, men klarte ikke gi noen god oppskrift på hvordan de skulle komme sterkt tilbake - annet enn at SPD nå må "finne seg sjæl" igjen. Han var ikke med på at den mildt sagt trange koallisjonsregjeringa han dreiv sammen med CDU inntil for 4 uker sida var unaturlig for SPD. "Vi har gjennomført mer av vår politikk enn CDU klarte i samme regjering," ifølge herr Thönnes. De har klart å miste en tredel av velgerne deres etter den regjeringa! Tror du ikke det var kostnaden for å sitte i koallisjonen, herr T?

Fun fact: de regional-regjeringene (T. er et bundesland, må vite) der die Grüne også er med på samarbeidet, kalles koalisjonene Jamaika. På grunn av fargene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar