onsdag 14. oktober 2009

SKANDALE! Und anderes..

I dag, hos Nina Berlin: SKANDALE. AP-TOPP kaller flerkulturelle for "skautjenter" og beskylder dem for å føde for mange barn! OG VIDERE: halvluksuriøst hotell-liv! Og dessuten: heite sitater!

Politikk. Bundesbank-sjefen Thilo Sarrazin er nettopp degradert etter rasende kritikk mot hans uttalelse (fritt oversatt og referert) om de som "lever på staten, ikke sørger for utdanning for barna sine på fornuftig vis, og som produserer stadig nye skautkledde jenter". Videre antyda han at fødselsraten til tyske tyrkere og arabere kan være et effektivt erobringsvirkemiddel.
Sarrazin var tidligere finanssenator for Berlin (hvert Bundesland har en egen land-regjering, og TS satt altså som finansminister for Land Berlin) for sosialdemokratene SPD (se for deg Svein Gjedrem eller Halvard Bakke klage på at pakistanerne hjemme fikk så mange unger). Både tyrkere og nyere innvandra arabere utgjør store, synlige deler av byens befolkning. Reaksjonene, ikke bare fra minoritetenes ledere, men også fra andre politikere og jødiske opposisjonsledere, har vært sterke. Med rette, sier jeg. I morra skal jeg spise haloumi i rein solidaritet. Matspalta får forøvrig vente (men den kommer!).

Heute: Hotell-liv.

Rommet mitt. Hva er det med speil og hotell? Og den tilfeldige, litt irre midlertidige stemninga den halvhjerta luksusen på slike rom igangsetter? (Godt norsk: "setter i gang". Dårligere norsk, påvirka av tysk setnings- og ordbygging: "igangsetter".)


Tysk barne-TV. Gjett hvem jeg nettopp så på skjermen? Eller, spørsmålet lyder snarere: Hvem er denne karen med sekk og lue på?.. I rødt denne gang, Jon Blund heter her Sandmännchen og lever i beste velgående!


Sparelyspærene på hotellet heter Narva! Kallenavn heter "Spitzname" på tysk, forøvrig.

SITATER:
"Det er mange som prøver å lære bekymringene sine å svømme i steden for å drukne dem." (Vinny Villbass siterer Mark Twain)
"Guten Morgen Berlin (...), Du kannst so schön schrecklich sein,
Deine nächte fressen mir auf, Es wird für mich wohl das beste sein
Ich geh nach hause und schlaf mirch aus,
und während ich durch die Strassen lauf Wird langsam schwarz zu blau"
(Peter Fox, "Schwarz Zu Blau", 2008, mer om denne billedsterke rapperen/sangeren seinere. Han sier akkurat hvordan det er å jage gjennom gatene mens svart blir til blått!)
"Satans gatenummersystem. Kan de ikke organisere husene i par- og oddetall som andre rasjonelle europere?!" (Siri NM)

Følg med, følg med videre, for oppdateringer om Murens fall, nye tegneserier og nyoppdaga musikk. Og - ikke minst - mat!

Dagens konkurranse: den vinkende katten har slutta å vinke. Jeg tror den var misfornøyd med å være oppkalt etter en sushi-bar. HVA SKAL KATTEN HETE? Omdøpingsforslag werde mussen wollen möchten mottatt sein med like stor takknemlighet som om du ga meg nøkkelen til tyske modale hjelpeverb.

Bis später!



2 kommentarer:

  1. Hallöchen Nina, ick schlage vor das du dein Kätzchen Thilo nennst. Dann winkt er, um sich zu verabschieden, wahrscheinlich wieder.

    SvarSlett
  2. 'ber mein kätszchen ja gut. Den Thilo S nich gut. Oder? Will nich mit meinem Katt verabschieden sollen.

    SvarSlett